Nederlandse consumenten hebben geen idee van de hoeveelheid zout die zij consumeren.
Uit onderzoekresultaten van FoodMonitor blijkt dat slechts 30 procent van de Nederlanders zich bewust is van een te hoge zoutinname, terwijl uit de laatste peiling door het RIVM in 2012 bleek dat 85 procent van de Nederlanders teveel zout consumeert.
Binnen Nederland wordt aanbevolen maximaal 6 gram zout per dag in te nemen. Zowel vrouwen als mannen zitten hier boven. Vrouwen consumeren gemiddeld 7,5 gram per dag en mannen gemiddeld 9,9 gram per dag.
Fabrikanten voedingsmiddelen
Bij een te hoge inname van zout denken de meeste mensen dat de eigen toevoeging van zout via het zoutvaatje de oorzaak is. De grootste zouttoevoegingen in de voeding worden daarentegen gedaan door de fabrikanten. Bereide producten zijn voor 70 procent van de dagelijkse zoutinname verantwoordelijk.
Wel wordt er door voedingsbedrijven al een aantal jaren gewerkt aan zoutverlagingen in de productieprocessen. Dit blijft een uitdaging want zout is een belangrijke smaakmaker in producten.
Gezondheid
Foodmonitor concludeerde verder uit het onderzoek dat de gevolgen van te veel zout op de gezondheid bij het merendeel van de consumenten niet bekend is. Te hoge zoutinname uit zich namelijk niet in zichtbare of voelbare klachten. Vooral de nieren en het hart kunnen sterk in gezondheid achteruitgaan door een te hoog zoutgebruik.
Bron: voedingnu.nl