Een crashdieet is een zeer streng dieet wat een paar dagen tot hooguit een week duurt. Er zijn verschillende soorten zoals het ziekenhuisdieet, het sapdieet, het 3 dagendieet of het 5 dagen dieet. Bij een crashdieet gaat het er om dat er in zeer korte tijd heel veel kilo’s worden verloren, soms wel een kilo per dag. Daarom moet het dieet strikt worden gevolgd. Een crashdieet bestaat vaak uit sapjes, salades, crackers en soms magere zuivel, mager vlees of vis.
Gemiddeld genomen valt een dieet onder de noemer crashdieet wanneer het minder dan 1000 kcal per dag bevat.
Een crashdieet heeft veel nadelen. Ten eerste levert het veel te weinig energie en voedingsstoffen voor een gezond eetpatroon. Daarom mag het nooit lang worden gevolgd. Daarnaast is het lastig om het verloren gewicht er ook af te houden. Het lichaam verliest met een dergelijk dieet voornamelijk vocht en dat wil het lichaam zo snel mogelijk weer aanvullen. Daarnaast gaat veel spiermassa verloren, dit zorgt ervoor dat je energieverbruik omlaag gaat waardoor je minder kunt eten dan voor het dieet om op gewicht te blijven.
Om na een crashdieet op dat gewicht te blijven is het heel belangrijk om het eetpatroon blijvend aan te passen en langzaam weer op te bouwen naar normale hoeveelheden eten op een dag. Hierbij is veel beweging en sporten ook noodzakelijk om op die manier het energieverbruik te verhogen. Maar zelfs dan is enkele kilo’s gewichtstoename vaak niet te voorkomen. Om blijvend af te vallen is het beter om opgeslagen lichaamsvet te verliezen.
Als een crashdieet op de lange termijn gevolgd wordt kan het zelfs blijvende schade toebrengen. Tijdens een crashdieet gaat de stofwisseling langzamer werken. Hoe langer een dergelijk dieet wordt gevolgd hoe moeilijker het voor het lichaam is om die stofwisseling weer naar het oude niveau te krijgen. Met als gevolg dat je veel sneller aankomt van dezelfde hoeveelheden eten.