Met je voeding kun je veel doen om je gezondheid te verbeteren en om gezond te blijven. Uit nieuw onderzoek komen tomaten positief naar voren als het gaat om bescherming tegen prostaatkanker.
Onderzoek van Bristol University onder 14.000 mannen toont dit aan.
Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten bij mannen. Ongeveer 1 op de 8 mannen krijgt hiermee te maken.
De onderzoekers bestudeerden het eetpatroon en de leefstijl van 1.806 mannen met prostaatkanker en 12.005 gezonde mannen. Mannen die elke week meer dan tien porties verse tomaten of tomatenproducten aten, bleken hiermee hun risico op prostaatkanker met 18 procent te verlagen.
Het eten van groente en fruit staat er al jaren om bekend het risico op kanker te voorkomen of te verkleinen. Dit geldt ook voor prostaatkanker, dagelijks vijf of meer porties groente en fruit verlaagt het risico op prostaatkanker met 24% vergeleken met mannen die een 2,5e portie minder per dag nuttigen.
Het beschermende effect van tomaten wordt waarschijnlijk veroorzaakt door lycopeen, een sterke antioxidant.
Het onderzoek levert nog niet voldoende bewijs om mannen een concreet voedingsadvies tegen prostaatkanker te kunnen geven.
“Onze bevindingen suggereren dat tomaten een belangrijke rol spelen in de preventie van prostaatkanker, maar er is nader onderzoek nodig dat dit bevestigt. Mannen zouden in ieder geval allerlei verschillende fruit- en groentesoorten moeten eten, op gewicht blijven en voldoende bewegen”, zegt Vanessa Er van Bristol University.