Vroeger kwam ik elk jaar met mijn ouders en broer in Italië. We reden met tantes, ooms, nichtjes en neefjes naar de bloemenriviera en verbleven in Igea Marina in appartementen. Dolle pret natuurlijk met zo'n grote familie. Allemaal naar het strand, allemaal langs de boulevard flaneren, allemaal eten in een restaurant. En wat een prachtig landschap! We waren als een Italiaanse familie, volop gezelligheid en lekker eten!
Toen ik ouder werd en niet meer met mijn ouders mee op vakantie ging, kwamen er andere oorden waar vakantie gevierd werd en ben ik tot mijn spijt nooit meer in Italië geweest. Toscane en Venetië staan nog steeds hoog op mijn verlanglijstje als het om vakantie en een weekendje weg gaat.
Ik ben nog steeds groot fan van de Italiaanse keuken. Dat pure en eenvoudige van de gerechten en ingrediënten. En dan toch die geweldige smaken. Pasta's en pizza's, tomaten en avocado, aubergine en courgette, mozzarella en ansjovis, basilicum en oregano. Hoe simpel kan het zijn. Je hoeft echt geen topkok te zijn om met Italiaanse ingrediënten lekker te koken en wat is het gezond, tenminste als je je niet te vaak bezondigt aan pasta en pizza, maar meer groenten en vis eet.
Ook in Nederland of in Spanje (ja, daar hebben ze ook hele goede Italiaanse restaurants) eet ik graag Italiaanse gerechten zoals pizza en pasta, maar niet te vaak, dat is jammer genoeg slecht voor de lijn. En ik ben dol op Caprese, een salade van mozzarella, tomaat en basilicum, ook lekker met avocado. Gelukkig is dat weer gezond.
Het is erg jammer, maar pizza 's en pasta's passen niet goed in een verantwoord dieet om af te afvallen en gezond op gewicht te blijven. Op dit moment krijgen de nieuwe inzichten, meer eiwitten en minder koolhydraten, steeds meer draagvlak. Als je koolhydraten eet, eet dan alleen de langzame koolhydraten. En natuurlijk alle ingrediënten moeten puur en onbewerkt zijn.
Zo af en toe maak ik thuis een gerecht met een Italiaanse touch.
Ik heb altijd wel trostomaten, avocado, knoflook en mozzarella in huis, dus hoe moeilijk kan het zijn. Vandaag had ik zin in warme tomaten, dus maakte ik een Caprese à la Jose.
Ik had kortgeleden kruidenplantjes in pot gekocht en op mijn aanrecht in een glazen bak gezet: oregano, tijm, rozemarijn, peterselie en basilicum. Ik geef ze heel regelmatig water want het staat niet alleen leuk, het is bijzonder handig en lekker in gerechten.
Voor dit gerecht gebruikte ik alleen de oregano, tijm en basilicum.
Het gerecht werd heerlijk, lekker zacht van textuur, fijne smaken en met veel goede vetten. Ik heb er echt van genoten! En natuurlijk zonder koolhydraten, maar mocht je niet zonder kunnen of willen, kook er dan gerust een klein portie van een goede Italiaanse pasta bij. Tijdens het eiwitdieet van SanaSlank kun je natuurlijk de SanaSlank pasta nemen!
Recept warme tomaten met mozzarella en avocado
Voor 2 personen
Voedingswaarde per persoon: 328 kcal, 14,5 gram eiwit, 8 gram koolhydraten, 25,5 gram vet, 3,8 gram vezels.
Ingrediënten
4 trostomaten kleinsnijden en in een klein beetje olijfolie laten smoren.
1 teentje knoflook fijnsnijden
Paar blaadjes verse oregano en een paar takjes verse tijm kleinsnijden en dit samen met de knoflook door de tomaten roeren, nog even laten doorwarmen zodat de kruiden de smaak aan de tomaten kunnen afgeven
Zeezout en versgemalen peper naar smaak toevoegen.
Het vruchtvlees van 1/2 avocado kleinsnijden
1 Buffalo mozzarellabol kleinsnijden.
Leg op een bord de avocado, de mozzarella en roer het tomatenmengsel er doorheen.
Bestrooi met een paar gescheurde blaadjes basilicum.
Eet smakelijk!
José