Minder vlees en kaas eten is goed voor de gezondheid van vrouwen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de universiteiten van Wageningen en Groningen. Er is gekeken naar het eetpatroon van vrouwen tussen de 19 en 30 jaar. Deze groep heeft een groot risico op een te lage ijzerinname.
Minder verzadigd vet
Vrouwen die minder of geen vlees, kaas en melkproducten gebruiken en in plaats daarvan kiezen voor plantaardige producten kregen minder verzadigd vet binnen. Bij een mindere consumptie nam dit met 8% af, bij helemaal geen consumptie nam het met 30% af.
IJzerinname nam niet af
Uit het onderzoek bleek ook dat de ijzerinname niet afnam. Dit wordt wel vaak gedacht omdat vlees een van de belangrijkste bronnen van ijzer is. Maar ijzer zit ook in brood, peulvruchten en vleesvervangers dus ook op die manier krijg je het binnen. Het eten van minder kaas en vlees is ook nog eens beter voor het milieu omdat er minder grond nodig is voor de productie van voedsel voor dieren zoals koeien en varkens.
Er is wel een kanttekening te maken bij het onderzoek, de gegevens over de voeding van de vrouwen dateren uit 2003. Nader onderzoek met meer recentere cijfers is nodig.
Vlees en afslanken
Voor veel mensen met overgewicht zijn vlees en kaas grote veroorzakers van het probleem. We eten teveel van deze producten en kiezen voor de verkeerde, vette, soorten. Het verminderen van de vleesconsumptie, het weglaten van kaas en het kiezen voor minder vette varianten is al een flinke stap in de goede richting.
Tijdens het SanaSlank eiwitdieet wordt er in blok 1 helemaal geen vlees of kaas gegeten. Vanaf blok 2 wordt dit weer toegevoegd in kleine hoeveelheden en magere soorten.
Bron: Gezondheidsnet