Smaak van voedsel bepaalt niet alleen wat we kiezen om te eten, maar het bepaalt ook hoeveel we eten. Dat laatste blijkt uit de resultaten van het proefschrift van Dieuwerke Bolhuis.
Sneller verzadigd door sterkere smaak
Niet alleen hoe lekker voedsel smaakt heeft invloed op hoeveel we eten, maar ook de sterkte van de smaak en de duur van de blootstelling aan de smaak. Het is gebleken dat een sterkere smaak tot een sneller gevoel van verzadiging leidt en dus een lagere voedsel inname. Wanneer mensen langer worden blootgesteld aan de smaak, dus als het voedsel een langere verblijftijd in de mond heeft, leidt dit ook tot een sneller verzadigingsgevoel en minder inname.
Met kleine hapjes eet je minder
Kleinere happen vergroten eveneens de blootstelling aan de smaak van het voedsel, kleinere happen bleken ook de voedsel inname met 25% te reduceren. Bovendien leiden grotere happen tot een onderschatting van de hoeveelheid gegeten voedsel. Dit zou kunnen betekenen dat mensen ongemerkt te grote hoeveelheden voedsel consumeren.
Uit dit onderzoek is gebleken dat veranderingen aan de blootstelling aan smaak invloed hebben op de voedselinname. Dit impliceert dat de blootstelling aan smaak een belangrijke rol bij verzadigingssignalen uit de hersenen. De voedingsindustrie zou de resultaten kunnen gebruiken om de verzadigingscapaciteit van producten te vergroten en hiermee de prevalentie van obesitas tegen te reduceren.
Bron: Wageningen UR