IJzer is een mineraal dat vooral voorkomt in dierlijke producten
zoals vlees en vis. IJzer is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed. Heel veel processen in de lichaamscellen zijn afhankelijk van ijzer. Daarnaast is ijzer ook nodig voor het maken van aminozuren, collageen, hormonen en neurotransmitters.
Van ijzer heb je twee soorten, heem-ijzer en nonheem-ijzer. Heem-ijzer komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees en vis. Deze vorm van ijzer kan het lichaam veel beter opnemen dan de nonheem-variant. Door regelmatig vlees en/of vis te eten en volop te variëren krijg je voldoende ijzer binnen. Nonheem-ijzer komt voor in plantaardige producten en dan vooral in volkorenbrood en groene groente. Ook vegetarische producten bevatten vrij veel ijzer.
IJzer wordt makkelijker opgenomen door het lichaam in combinatie met vitamine C. Daarom is het slim om altijd bij elke maaltijd fruit en/of groente te eten.
Als het lichaam te weinig ijzer binnenkrijgt kan er bloedarmoede ontstaan waardoor iemand zich moe, slap en duizelig voelt. Hierdoor wordt ook de huid bleek, heeft iemand het sneller koud, wordt het uithoudingsvermogen minder en kan iemand last krijgen van rusteloze benen.
Per dag hebben mannen ongeveer 9 mg ijzer nodig en vrouwen ongeveer 15 mg. Vrouwen krijgen moeilijker voldoende ijzer binnen, dit komt omdat er tijdens de menstruatie veel ijzer verloren gaat. Als vrouwen niet meer menstrueren is de dagelijkse behoefte nog maar 9 mg per dag.