Dinsdagavond was op Nederland Twee het programma Altijd Wat te zien. Dit keer over het interessante onderwerp overgewicht en BMI. Er werd vooral aandacht besteed aan extreem overgewicht, obesitas of zelfs morbide obesitas (BMI >40).
Over overgewicht wordt vaak gedacht ‘eigen schuld, dikke bult’. Gewoon minder eten en meer bewegen dan komt het wel goed. Maar is dat wel zo? In deze uitzending bleek dat Nederland een half miljoen emotie-eters kent. Eten is voor hen niet slechts een hulpmiddel om in leven te blijven, zij gebruiken eten om emoties te onderdrukken. Ze eten niet alleen bij negatieve emoties en gevoelens maar ook bij positieve en blije gebeurtenissen. Deze groep mensen kan het niet alleen en heeft intensieve psychische hulp nodig om van het probleem af te komen.
De alles overheersende eetbuien, en daaruit voortkomend overgewicht, zijn namelijk slechts de manier waarop het achter liggende probleem wordt geuit. Zo was er het probleem van Jolanda, zij had last van extreme eetbuien en daardoor inmiddels enorm overgewicht. Met behulp van een psycholoog werkt ze aan haar probleem van emotie-eten. Slank zal ze echter nooit meer worden, in het verleden heeft ze zoveel crashdiëten gevolgd en vervolgens alle kilo’s er weer aan gegeten dat haar stofwisseling nooit meer normaal zal kunnen functioneren. Maar het gaat nu wel beter met Jolanda, ze zit beter in haar vel en voelt zich fitter. Maar. zegt ze, ‘Eten zal nooit mijn vriend worden. Jammer genoeg kun je niet zonder en moet je blijven eten om te leven. Je kunt beter verslaafd zijn aan alcohol of drugs.’
Bovenstaande is precies de reden waarom we het bij SanaSlank Nederland zo belangrijk vinden dat men goed begeleid wordt. Veel mensen redden het gewoon niet alleen. Het afslanken zelf lukt in veel gevallen nog wel. Maar blijvend gewicht verliezen is ontzettend lastig en een groot deel slaagt daar niet in. Dat is zonde van de tijd en energie die je er in steekt en ook nog eens slecht voor je gezondheid. Je kunt namelijk beter een paar kilo te zwaar zijn dan je levenlang jojo-en. Onder andere voor je hart is dit slecht maar ook voor je stofwisseling zoals te zien bij Jolanda.
In de uitzending werd tevens aandacht geschonken aan de BMI. Hoe betrouwbaar is dit nu eigenlijk? Volgens Martijn Katan, hoogleraar, is de BMI betrouwbaar voor de normale consument die niet extreem sport. Maar nog betrouwbaarder is de combinatie van BMI en middelomtrek. Pas dan kun je echt iets zeggen over de risico’s voor de gezondheid. Bij de BMI wordt namelijk geen rekening gehouden met de lichaamssamenstelling. Er werd een jongen als voorbeeld genomen met een vetpercentage van 12% (dat is gezond) maar hij had een BMI van 28. Deze hoge BMI werd slechts veroorzaakt doordat hij veel sportte en daarom meer spiermassa had aangemaakt. Spieren wegen meer dan vet en dat maakt de BMI in dit geval onbetrouwbaar.
Dus wil je zeker weten of jouw gewicht een risico vormt voor je gezondheid? Meet dan ook je middelomtrek op of laat je vetmassa meten bij een van de SanaSlank dieetcoaches.
Bron: Altijd Wat