Ik krijg als diëtist regelmatig de vraag of ik ook receptideeën heb voor salade dressings. Want als je tijdens het eiwitdieet iedere dag een salade of rauwkost eet dan gaat een standaard dressing al snel vervelen. Tijd dus voor een artikel boordevol dressinginspiratie!
De basis voor een dressing is vrijwel altijd hetzelfde: olijfolie en azijn of balsamicoazijn.
Aan deze basis kun je smaak toevoegen met behulp van verse of gedroogde kruiden zoals basilicum, oregano, tijm, rozemarijn.
Je kunt ook een dressing maken met magere kwark of magere yoghurt waar je citroensap aan toevoegt. Gebruik altijd iets meer yoghurt dan citroensap.
Inspiratie!
Frans: olijfolie, azijn, klein gesnipperd uitje, verse peterselie
Italiaans: olijfolie, balsamico azijn, verse basilicum, peper, zout
Grieks: olijfolie, balsamico azijn, gedroogde oregano, peper, zout
Mediterraans: olijfolie, balsamico azijn, tijm of rozemarijn, peper, zout
Honing-mosterd: olijfolie, balsamico azijn, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel honing, peper, zout
Fruitig: olijfolie, witte of rode wijn azijn, 1 theelepel jam*
Aziatisch: olijfolie, limoensap, verse koriander, peper, zout
Oosters: olijfolie, 1 eetlepel sesamolie, balsamico azijn, 1 eetlepel kikoman sojasaus, peper
Yoghurt: yoghurt, citroensap, verse bieslook, peper
Tips!
-Maak de dressing altijd vooraf in een schaaltje en giet daarna pas over de salade
-Neem de dressing apart mee als je de salade onderweg wilt eten. Anders wordt je salade heel slap.
-Gebruik voor een goede dressing altijd 3 delen olie tegenover 1 deel azijn of andere zuur (citroen- of limoensap)
-Wil je nog meer inspiratie voor heerlijke saladerecepten? Kijk dan eens in het boek Afslanken met het eiwitdieet! Klik hier.