Barbecueën staat, net als bij heel veel mensen, bij onze familie hoog op de lijst van gezellige zomerse bijeenkomsten. Dus wordt er met mooi weer nogal eens een barbecue in huize van Amstel georganiseerd. Voor een barbecueavond betekent dat een heel lange tafel vol liefhebbers, want mijn gezin is behoorlijk groot. Als iedereen bij ons thuis is, komt het aantal personen op 18.
In de tuin worden dan allerlei tafels en stoelen bij elkaar gesleept, zodat iedereen een plekje aan de feestelijk gedekte tafel heeft. De lange tafels met witte kleden, kleurig serviesgoed, fleurige kannen met water, flessen rosé en kaarsen maken de Mediterrane sfeer bij de barbecue compleet. Het geheel heeft veel weg van een Italiaans familiediner, tenminste dat stel ik me zo voor.
De meest heerlijke gerechten staan op tafel en liggen klaar om te worden gebakken. En dan bereiken die verrukkelijke geuren van Italiaanse kruiden, knoflook en geroosterde vlees en vis onze neuzen, dat is optimaal genieten!
Puur en biologisch eten vind ik heerlijk en ik ben dol op groenten, maar ondanks dat vind ik het lastig om op gewicht te blijven. Door al die kleurrijke heerlijkheden is de verleiding groot en eet ik vaak teveel! Dus het is niet alleen een kwestie van gezond eten, het is tevens van belang om de hoeveelheden (calorieën) in de gaten te houden.
Barbecue, salades, vlees, vis en sausen
Op onze tafel vind je grote schalen met gemende groene salades ( knapperige sla, gehalveerde gekookte eitjes, stukken tomaat, uien en ansjovisfilet), salade caprese (mozzarella, tomaat, basilicum, olijfolie extra vierge, zeezout en gemalen zwarte peper), avocado met Hollandse garnalen (gegarneerd met een theelepeltje whiskysaus), cherrytomaatjes uit de oven, schijfjes komkommer (bestrooid met een beetje zeezout), olijven met feta en in de oven geroosterde paprika met ui en knoflook.
Verder veel vis gerechten, zoals spiesjes met grote garnalen (gemarineerd in knoflook en olijfolie), repen tonijn (gemarineerd in sojasaus en bestrooid met sesamzaadjes en koriander), stukken zalm met verse dille en enkele stukken vlees, zoals gekruide lamskoteletjes en kipfilet bestrooid met Italiaanse kruiden.
Olijvenbrood of bruin stokbrood met zaden besmeerd met verse kruidenboter vind ik onweerstaanbaar lekker, maar brood bevat veel koolhydraten en calorieën, dus probeer ik de inname daarvan te beperken, wat ook niet altijd meevalt.
Zelf ben ik niet zo dol op sausen, ik eet de gerechten het liefst zo puur mogelijk, op smaak gemaakt met olijfolie, kruiden (bieslook, basilicum, koriander, peterselie, rozemarijn, dille en tijm) zeezout en versgemalen zwarte peper. Ik maak voor mijn familie de sausen zelf, ik geef jullie hierbij een aantal recepten.
Voor een ieder die het eiwitdieet volgt
-Groenten en salades mag. Eet mozzarella, avocado, vlees en vis met mate (blok 2, 3 en 4).
-Vermijd in blok 1 de sausjes, ook al zijn ze zelf gemaakt en beperk ze in blok 2, 3 en 4. -Eet geen brood en boter (blok 1 en blok 2).
-Neem geen alcohol,want dat zet vaak aan tot meer eten of beperk het tot 1 glas (blok 2) of 2 glazen (blok 3 en 4).
En geniet vooral van de gezelligheid van het samenzijn met familie en vrienden!
Veel barbecue gezelligheid en heel veel puur geniet momenten!