Zuiveldieet is een dieet met voedingsmiddelen op basis van zuivelproducten.
Gezond en lekker eten is het belangrijkste kenmerk van het zuiveldieet, bij dit dieet wordt er gekeken om voedingsmiddelen die veel vetten en suikers bevatten te vervangen (bevatten verkeerde voedingsstoffen) door voedingsmiddelen die gezonder zijn. Je krijgt advies voor gezondere voedingsmiddelen op basis van zuivelproducten. Nauwkeurig volgen van het weekmenu van het zuiveldieet zorgt er voor dat de kilo's eraf vliegen.
Als je alle recepten nauwkeurig gebruikt en alle tips opvolgt, voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, die je dagelijks nodig hebt voor het goed functioneren van het lichaam. Je kan vooral snel en verantwoord kilo's kwijtraken, maar door herhaling kan het eentonig worden dus vooral zoveel mogelijk binnen de grenzen van het weekmenu variëren om het op lange termijn langer vol te houden. Groot voordeel van dit dieet is dat je geen calorieën hoeft te tellen. Langer als 4 weken mag je het niet volgen
De rol van zuivel
Uit onderzoek blijkt dat een hoge inname van zuivel gunstig is om de hoeveelheid lichaamsvet op een normaal niveau te brengen. Het hoge eiwitgehalte van zuivel is mogelijk gunstig, omdat eiwit verzadigend werkt (meer nog dan koolhydraat en vet). Dit remt de honger en eetlust. Mensen met overgewicht vallen extra af als ze magere zuivelproducten gebruiken in een dieet dat 500 kcal minder bevat dan hun gebruikelijke voeding.
De laatste jaren komen er ook steeds meer aanwijzingen dat calcium een gunstig effect heeft op het lichaamsgewicht. Hoe hoger de calciuminname, des te lager het gehalte aan lichaamsvet. Zo kunnen (magere) zuivelproducten bijdragen aan een gezond lichaamgewicht.
Dagmenu
Enkele tips voor een gezond voedingspatroon:
• Begin de dag goed met een gezond ontbijt. Het lichaam heeft na een lange nachtrust voeding nodig om weer volledig in gang gezet te worden.
• Eet op regelmatige tijden, 3 x per dag met maximaal 2-3 verantwoorde tussendoortjes.
• Varieer in de samenstelling van maaltijden. Neem in plaats van aardappelen eens (zilvervlies)rijst of (volkoren)pasta, en kies in plaats van vlees eens vis of een vleesvervanger.
• Gebruik voldoende zuivel. Drink dagelijks 2-3 glazen halfvolle melk of karnemelk voor alle belangrijke voedingsstoffen die deze producten bevatten. Daarnaast kun je kiezen voor thee zonder suiker, water of een kop bouillon.
Eten zonder extra's
Hier staat een lekker dagmenu voor volwassenen die graag wat willen afvallen. Het dagmenu is opgesteld (door een diëtist) aan de hand van de aanbevolen hoeveelheid voeding.
Ontbijt
• 2 sneden brood (bruin of volkoren), besmeerd met dieethalvarine of halfvolle boter en dun besmeerd/belegd met 20- of 30+ (smeer) kaas, magere vleeswaren, rauwkost of zoet beleg.
• Thee zonder suiker (of met zoetstof).
• Eventueel een beker karnemelk, magere of halfvolle melk of magere yoghurt.
Tussendoortje
• Thee of koffie zonder suiker (of met zoetstof) en/of met halfvolle koffiemelk, magere of halfvolle gekookte melk.
• 1 biscuitje of 1 plak ontbijtkoek.
Lunch
• 3 sneden brood (bruin of volkoren), besmeerd met dieethalvarine of halfvolle boter. (Zie 'Ontbijt' voor beleg.)
• Thee zonder suiker (of met zoetstof).
• Een beker karnemelk, magere of halfvolle melk of magere yoghurt.
Tussendoortje
• Thee of koffie zonder suiker (of met zoetstof).
• 1 portie fruit.
Warme maaltijd
• Eventueel een kop ontvette bouillon of heldere, ontvette soep.
• 75-100 gram mager vlees, kip zonder vel of 150 gram vis. Bak het vlees of de vis in 1 afgestreken eetlepel margarine, boter of olie.
• Een flinke portie groenten (200 gram), zonder boter of sausje.
• Een flinke portie rauwkost.
• 3 aardappelen (of 3 eetlepels rijst of pasta).
• Als toetje een schaaltje magere yoghurt of magere kwark zonder suiker, of vla of pap gemaakt van magere melk.
Tussendoortje
• Thee of koffie zonder suiker (of met zoetstof) en/of met halfvolle koffiemelk, magere of halfvolle gekookte melk.
• 1 portie fruit.
Drink minimaal anderhalve liter vocht per dag (inclusief melk(producten)).