Kantoorbaan? Dat betekent vaak dat je veel uren zit. En de effecten van dit langdurige zitten zijn niet misselijk. Het kan zelfs levensbedreigend zijn. Conclusie: zitten is slecht voor je.
Kun je hier iets aan veranderen? Ja dat kan, aldus Karen Hitters, expert op het gebied van gedragsverandering en langdurig zitten.
“Zitten is een gewoonte. Het is ingebakken in onze cultuur: kleuters leren rustig in een kring te zitten, om vervolgens op de basis- en middelbare school achter tafeltjes zittend hun werk te maken. Later bieden zij collega’s uit beleefdheid een stoel aan op kantoor.”
Doordat zitten zo gewoon is, is het lastig om dit gedrag te veranderen. Maar die verandering is wel nodig, veel zitten leidt tot meer stress, angstaanvallen en minder concentratie. En niet alleen je mentale gezondheid leidt er onder, ook lichamelijk merk je er negatieve effecten van. Een stijve nek, pijnlijke schouders, een zere rug zijn maar een paar van de klachten die kunnen optreden. En omdat je bloeddoorstroming niet optimaal is kun je last krijgen van spataderen.
Elk extra uur zitten op een dag verhoogt de kans op diabetes type 2. Ook is er een link tussen langdurig zitten en kanker, zoals darmkanker en eierstokkanker.
Oplossingen
Als je dit leest dan wil je natuurlijk graag een oplossing. Wat moet je doen?
Hoewel het nog niet is onderzocht hoeveel beweging per dag nodig is om gezond te blijven is een goede richtlijn: ieder uur even opstaan.
En een schuin krukje, wiebel kussen of yogabal? Dit maakt geen verschil, aldus Karen Hitters. Zitten is zitten. Het werkt wel als je wisselt tussen stoel, krukje en yogabal. Dan gebruik je namelijk steeds andere spieren en dat is positief. Bovendien ben je je dan ook bewuster van je houding.
Op je werk
Het is moeilijk om op je werk ineens minder te gaan zitten. Zeker als je de eerste bent die hiermee start kunnen collega’s vreemd opkijken. Daarom hier een aantal voorbeelden om mee te beginnen.
1) Met de auto naar kantoor? Parkeer dan verder weg en loop het laatste stukje.
2) Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer, zorg je dat je de laatste paar minuten van je treinreis alvast gaat staan. Ook tijdens een kort ritje met de sprinter hoef je niet per se te zitten.
3) Loop naar je collega toe als je iets wilt weten.
4) Maak een wandelingetje als je wordt gebeld.
5) Zet de prullenbak verder weg van je bureau, zodat je op moet staan om iets weg te gooien.
6) Drink genoeg water. Zo blijf je niet alleen gehydrateerd, maar word je ook af en toe nog eens verplicht tot een loopje naar het toilet.
7) Blijf niet achter je bureau hangen tijdens de lunchpauze, maar haal buiten een frisse neus.
Je zitgedrag tijdens het zitten veranderen? Ook dat kan. De tips van Karen Hitters zijn kort maar krachtig. “Als je zit, doe het dan goed. Zorg voor goed ingesteld meubilair en zorg dat je bewust actief zit.”
Tips om actiever te zitten:
1) Zet beide benen voor je op de grond en zit rechtop in je stoel. Zorg dat je computerscherm op ooghoogte staat. Laat je onderarmen rusten op de armleuningen.
2) Rek je af en toe even uit. Trek je schouders op en laat ze weer zakken. Doe dit drie keer. Herhaal dit vaker gedurende de dag. Maak je nek los door je hoofd van je ene schouder naar je andere te bewegen.
3) Span verschillende lichaamsdelen aan. Denk bijvoorbeeld aan je buik- of beenspieren. Zorg dat je daarna weer ontspant.
Bron: Gezondheidsnet.nl