Volgens hoogleraar Jaap Seidell zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten. Onze toegenomen welvaart heeft geleid tot een aanbod van enorm veel makkelijke, goedkope en langhoudbare producten: snacks, frisdranken en fastfood. Volgens Seidell de belangrijkste oorzaak van welvaartsziekten want 60% van onze calorie-inname komt uit dit soort producten.
En we kunnen wel steeds meer producten gezonder willen maken maar zolang de scholen, ziekenhuizen, benzinestations en sportkantines vol liggen met snacks en frisdrank is het dweilen met de kranen open. Daarnaast zijn dit soort, gezonder gemaakte, producten, een stuk duurder.
Seidell vindt dat gezond eten makkelijk en goedkoop moet zijn.
De overheid zou de aandacht meer moeten leggen op preventie in plaats van op de behandeling van welvaartsziekten. Er moet meer aandacht zijn voor persoonlijke mogelijkheden in plaats van alleen maar kennis over te brengen.
Bron: Voeding Nu