Bij een gezond eetpatroon hoort naast bijvoorbeeld verse groenten, fruit en magere zuivel ook een kleine hoeveelheid vet. Dit is onder andere nodig voor de aanmaak van hormonen, bescherming van de organen en voor een goede opname van de vitamine A, D, E en K.
Er zijn twee verschillende soorten vet, verzadigd (verkeerd) en onverzadigd (oke) vet. Het lichaam heeft het meeste baat bij onverzadigde vetten omdat deze een positief effect hebben op het hart, de bloedvaten en het cholesterolgehalte. En te grote hoeveelheid verzadigd vet kan het (slechte) cholesterolgehalte verhogen en daarmee schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het is onmogelijk om de voeding alleen maar uit onverzadigd vet te laten bestaan en dat is ook niet nodig, het lichaam kan uit verzadigd vet namelijk ook goede eigenschappen halen. Als je matig bent met het gebruik van producten zoals snacks, gebak, chocolade, koek, volvette kaas, vette soorten vlees en slagroom hoef je niet bang te zijn dat je teveel verzadigd vet binnenkrijgt.
Naast letten op verzadigd en onverzadigd vet is het ook van belang om de juiste keuze te maken voor bereidingsvet. Want wist je dat veel oliën en vetten erg schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn zodra je ze gaat verhitten? Dit komt doordat de structuur van een vet kan veranderen zodra ze een bepaalde temperatuur bereiken. Er volgt oxidatie en dit kan schadelijk zijn voor je hart- en bloedvaten, lever, nieren en immuunsysteem. Daarnaast zijn er veel bewerkte producten, zoals harde margarine en harde bak&braad producten, die transvetten bevatten, deze zijn slecht voor het cholesterolgehalte.
Voor je gezondheid is het dus goed om goed op te letten welke soort bereidingsvet je gebruikt. Maar welke zijn dat dan precies?
Het is belangrijk om op te letten dat het bereidingsvet of de olie geschikt is om te verhitten. Dit kun je terugvinden op het etiket van het product. Niet alle soorten olie zijn hier geschikt voor, bijvoorbeeld olijfolie extra vierge kun je niet verhitten en kan schadelijk zijn voor je gezondheid als je dat wel doet. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld slaolie en walnotenolie. Deze soorten kun je wel gebruiken als dressing. Ook halvarine is niet geschikt om in te bakken en braden, weliswaar om een andere reden dan de gezondheid, dit product bevat teveel water waardoor het erg spettert en niet goed bruin bakt. Kies bij voorkeur altijd voor vloeibare bak&braad producten. Deze bevatten minder verzadigd vet dan harde soorten en ook minder transvetten.
Welke soorten olie kun je kiezen:
-Olijfolie, traditioneel
-Pindaolie
-Zonnebloemolie
-Maïsolie
-Sojaolie
-Sesamolie
Kokosolie
Naast al deze soorten met veel onverzadigd vet is er ook kokosolie, een soort die meer verzadigd vet bevat (is ook hard bij kamer temperatuur) maar toch erg gezond is. Hoe kan dat?
Het verschil zit in de samenstelling van kokosolie ten opzichte van andere verzadigde vetten. De vetten in kokosolie bestaan voor het grootste deel uit middellange vetzuurketens, dit betekent dat de lever dit makkelijker kan afbreken. Een ander voordeel van kokosolie is dat de samenstelling vrijwel niet verandert tijdens het verhitten en dit is bij veel andere oliën en vetten wel het geval. Door verhitting van kokosolie ontstaan geen schadelijke transvetzuren die het slechte cholesterolgehalte verhogen. Kokosolie is dus oké. Kokosolie is niet alleen te gebruiken om te verhitten maar ook lekker en gezond als boter voor op brood.