Noten zijn goed voor je, dat is algemeen bekend. Walnoten zijn in het bijzonder goed voor je. Ze werken goed tegen stress, een hoge bloeddruk, verlagen het cholesterol en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Dit wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden antioxidanten, meer dan in andere noten.
Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarbij de gezondheidseffecten van negen verschillende noten werden bekeken. Walnoten, amandelen, pistachenoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, cashewnoten, pinda’s en macadamia’s. Walnoten kwamen hierbij het beste uit de bus, ze bevatten 2x zoveel antioxidanten dan de andere nootsoorten. Dit komt omdat walnoten vaak rauw worden gegeten, het roosteren of bakken van noten vermindert de hoeveelheid antioxidanten en maakt ze daarnaast ook vetter. Daarnaast bevatten ze veel eiwit waardoor ze goed verzadigen en ze kunnen prima worden gebruikt als vleesvervanger.
Noten hebben vaak een slecht imago omdat ze veel vet bevatten en daardoor ook heel calorierijk zijn. Dat is ook waar. Maar noten bevatten wel heel veel gezonde vetten die onze bloedvaten gezond houden. En veel mensen krijgen vooral de ongezonde vetten binnen. Het zou heel goed zijn als mensen elke dag een ongezonde, suiker-, vet- en/of calorierijke snack, vervangen door een handje noten. Daar val je namelijk nog van af ook blijkt uit een onderzoek uit 2009.
Let wel goed op de hoeveelheid, een handje walnoten van 30 gram bevat: 210 kcal, 4,5 gram eiwit, 2,4 gram koolhydraten, 20,4 gram vet waarvan 1,5 gram verzadigd, 2,4 gram vezels.
Tip: Als je gebroken walnoten eet heb je voor je gevoel veel meer voor 30 gram dan wanneer je kiest voor hele noten.
Bron: Scranton University