Het Voedingscentrum geeft een aanbeveling aan supermarkten om de portieverpakkingen te verkleinen. Voorverpakte producten zoals vlees, groenten, fruit en vleeswaren zijn vaak te groot. Zeker voor 1- of 2-persoonshuishoudens. Van alle supermarktbezoekers is 57% afkomstig uit een 1- of 2-persoonshuishouden. Het is dus zeker iets om rekening mee te houden.
Verspilling
Het Voedingscentrum pleit vooral voor de verkleining van de porties vanwege de verspilling. Er zal dan minder voedsel worden weggegooid. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat van de 1- en 2-persoonshuishoudens maar liefst 40% regelmatig voedsel weggooit.
Minder eten = afslanken
Ik zie nog een voordeel; kleinere porties zal er ook toe leiden dat we minder eten. En dat draagt bij aan het terugdringen van overgewicht. In mijn praktijk hoor ik met grote regelmaat dat men twee porties vlees heeft gegeten omdat er nou eenmaal drie stukjes in een verpakking zitten en ze met 2 personen zijn. Als je vlees per stuk kunt kopen kun je er ook maar eentje op eten. Het Voedingscentrum pleit er dan ook wel voor dat de prijzen dalen, nu zijn groot verpakking vaak veel goedkoper in verhouding.
Eigen verantwoordelijkheid
Toch is het voor een deel ook eigen verantwoordelijkheid. Zowel het verspillen als het teveel eten. Je kunt tenslotte de portie ook zelf verkleinen door bijvoorbeeld 1 stukje vlees in te vriezen. Dat geldt ook voor vleeswaren, je kunt de plakjes ook per 2 of 3 apart verpakken en invriezen.
Verse groenten
Met verse groenten is dat natuurlijk lastiger en twee dagen hetzelfde eten is ook saai. Zorg er daarom voor dat je met dezelfde groente een compleet ander gerecht maakt. Bijvoorbeeld: bloemkool, de eerste dag eet je het met een stukje vlees en aardappelen en de tweede dag maak je een pasta met hamreepjes, bloemkool en carbonarasaus.
Weggooien is en blijft tenslotte zonde!