Vitamine E is een in vetoplosbare vitamine die je alleen
binnenkrijgt via vette voedingsmiddelen. Je lichaam heeft deze vitamine vooral nodig als antioxidant. Antioxidanten maken schadelijke stoffen in het lichaam onschadelijk en verwijderen deze. Deze gevaarlijke stoffen komen bijvoorbeeld uit uitlaatgassen en sigarettenrook maar ook via je voeding en door te sporten komen er schadelijke stoffen vrij. Vitamine E speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij het gezond houden van de lichaamscellen. Om die reden wordt deze vitamine ook toegevoegd aan bijvoorbeeld shampoos en crèmes.
Per dag heeft een volwassen vrouw 9,8 mg vitamine E nodig en mannen 11,3 mg.
Vitamine E zit van nature in olie, halvarine, margarine, bak&braad producten, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
Een tekort aan vitamine E komt bijna nooit voor omdat het in zoveel verschillende producten zit. Een tekort komt alleen voor als iemand een ernstige afwijking in de stofwisseling heeft waardoor voedingsstoffen niet of nauwelijks worden opgenomen.