Ouderen die wekelijks twee porties vette vis eten, kunnen hun leven met ruim 2 jaar verlengen.
Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Harvard School of Public Health (HSPH) en de Universiteit van Washington. Dit positieve effect is te danken aan de grote hoeveelheid omega 3 vetzuren in vette vis. Deze vetzuren verlagen het sterfterisico met 27%. Het risico op sterfte door hart- en vaatziekten wordt zelfs met 35% verlaagd.
Onderzoeker Dariush Mozaffarian zegt: “Hoewel het eten van vette vis al lang als onderdeel van een gezonde voeding wordt beschouwd, hebben weinig studies de link tussen omega-3-niveaus in het bloed en de kans op sterfte onder ouderen onderzocht.”
Eiwitten
Dat het eten van vette vis beschermt tegen hart- en vaatziekten is al langer bekend. Het effect op andere risico’s voor vroegtijdig overlijden was echter nog nooit onderzocht.
De onderzoekers onderzochten de gegevens van ongeveer 2700 Amerikanen, met een leeftijd van 65 jaar of ouder. De deelnemers leverden regelmatig bloedmonsters in, ondergingen lichamelijke onderzoeken en verschillende tests en beantwoorden vragen over hun gezondheid, medische geschiedenis en levensstijl.
Resultaten
Hieruit bleek dat er een relatie bestaat tussen omega 3 vetzuren en een lager sterfterisico. DHA vetzuren zijn de beste variant als het gaat om een kleiner risico op hartziekten. EPA verkleint vooral het risico op een hartaanval.
SanaSlank
Tijdens het SanaSlank eiwitdieet wordt in blok 1 geen vis of vlees gegeten. Dit kan worden aangevuld met het supplement omega 3-6 of omega 3. Vanaf bok 2 wordt er weer regelmatig vis gegeten zoals tonijn, zalm, garnalen, kabeljauw, mosselen, sashimi, rivierkreeftjes en zeeduivel. Aanvulling met omega 3 is echter ook dan nog aan te raden en zeker geen overbodige luxe.
Bron: Nu.nl