Tomaten, je kan er alle kanten mee op. Door salades, als pasta saus, op brood of rauw uit het vuistje. Dit is heel erg fijn, want deze rode vrucht, ja u leest het goed! Tomaten zijn geen groenten, zijn ook nog eens supergezond. Tomaten kunnen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten verminderen, wist u dat? Hier vindt u alle gezonde voordelen op een rij:
Voorkomen van kanker
Uit vele studies is gebleken dat tomaten de kans op kanker, in het bijzonder long, maag- en prostaatkanker, verkleinen. Dit komt door het carotenoïde lycopeen, dit is een stofje dat de tomaten hun typische rode kleur geeft. Het koken van producten gaat vaak gepaard met het verlies van de voedingsstoffen. Maar de hoeveelheid lycopeen in een gekookte tomaat is groter dan die in een rauwe tomaat. Door de warmte worden de celwanden namelijk afgebroken waardoor er meer lycopeen vrij kan komen. Wat ook goed is om te weten is dat als je een tomaat combineert met een beetje vet, zoals olijfolie, wordt de lycopeen nog beter opgenomen in het lichaam.
Bescherming tegen de zon
Schadelijke zonnestralen, ze verouderen de huid. Maar de tomaat is de nummer 1 als het gaat om het herstellen vand e huis na het bloodstellen aan deze schadelijke stralen! Het lycopeen in een tomaat helpt het lichaam namelijk met het uit de wegruimen van vrije radicalen, die vrijkomen door Uv-straling van de zon. Vooral bewerkte producten die tomaat bevatten, zoals tomatenketchup en tomatensaus, bevatten een hoog gehalte aan lycopeen.
Verminderen het risico van hart- en vaatziekten
Naast lycopeen bevatten tomaten ook nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Deze voedingsstoffen worden geassocieerd met een verminderd risico op hart – en vaatziekten. Een nieuwe studie wees onlangs uit dat vrouwen die 7 tot 10 portie tomaten per week aten, 29% minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan vrouwen die kleinere porties tomaten consumeerden. Nog betere resultaten kwamen tevoorschijn wanneer de vrouwen olierijke tomaten aten.
Beschermen tegen trombose
Het drinken van 8 gram tomatensap in de week verkleint aanzienlijk de kans op trombose. Dit is in een onderzoek aangetoond. Drink wel de zoutloze versie van de tomatensap, want varianten met zout hebben weer negatieve gevolgen.