Een hoge inname van toegevoegde suikers verhoogt de kans op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een grote Amerikaanse studie.
In de periodes 1988-1994, 1999-2004 en 2005-2010 werd bij meer dan 31.000 volwassen Amerikanen gekeken wat de inname van toegevoegde suikers was. Dit werd vervolgens gerelateerd aan sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten.
De hoeveelheid calorieën die dagelijks geconsumeerd werden via toegevoegde suikers nam toe van 16% in de periode van 1988-1994 naar 17% in 1999-2004 en nam weer af tot 15% in de periode 2005-2010. De meeste Amerikanen (71%) gebruikt dagelijks minimaal 10% toegevoegde suikers. Bij een tiende van de Amerikanen bestond de dagelijkse energie inname zelfs voor 25% uit toegevoegde suikers.
Tijdens de complete volgperiode stierven 831 personen aan een hart- of vaataandoening. Personen bij wie de voeding voor 25% uit toegevoegde suikers bestond hebben bijna 3 keer meer kans op hartsterfte vergeleken met personen die minder dan 10% inname hadden.
De consumptie van toegevoegde suikers blijkt dus een risico voor schade aan hart- en bloedvaten. Eet jij dagelijks veel producten met toegevoegde suikers dan vergroot dit de kans op vroegtijdige sterfte.