Het vergroten van toegang tot gezonde voeding heeft onvoldoende impact op vermindering van obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek in Amerikaanse achterstandswijken van de Londen School of Hygiëne & Tropical Medicine in samenwerking met de Penn State Universiteit.
In Amerikaanse achterstandswijken hebben de bewoners vaak te maken met beperkte toegang tot goedkope gezonde producten. Om dit tegen te gaan is de Amerikaanse regering in Philadelphia gestart met een project binnen een achterstandswijk. Dit project staat bekend als een zogeheten ‘food dessert’ om het aantal lokale supermarkten uit te breiden. Om deze uitbreiding voor elkaar te krijgen werden er meer leningen verstrekt aan ondernemers. Het doel was obesitas binnen de deelnemende wijken te verminderen en de fruit- en groente-inname te verhogen.
Effect van de supermarkt
Het onderzoek in Philadelphia heeft vier jaar geduurd en heeft 650 inwoners meegenomen in de telling. De supermarkt die binnen het onderzoek is gestart was onderdeel van het Pennsylvania Fresh Food Financing Initiatief. Uitkomsten van het onderzoek toonden aan dat eetpatronen door de komst van de supermarkt niet voldoende zijn verbeterd. Slechts 27% van de inwoners nam de supermarkt aan als hoofdvestiging voor hun aankopen en een aanvullend totaalpercentage van 51% bezocht de supermarkt af en toe.
Gezondere voedingsopties in de toekomst
Volgens Dr. Steven Cummins, Professor volksgezondheid aan de London School of Hygiëne & Tropical Medicine, moet er om mensen gezonder te laten eten, meer onderzoek in de praktijk gedaan worden. Zo zou er meer aandacht besteedt kunnen worden aan promotie, marketing en branding binnen de supermarkten om zo gezonde producten aantrekkelijker te maken voor de consument.