Suiker komt steeds vaker naar voren als de grootste boosdoener als het om overgewicht en andere gezondheidsproblemen gaat. Op de website van Nieuws voor Diëtisten lazen we het bericht dat het belangrijk is om in voedingsvoorlichting te focussen op minder suiker in plaats van op minder verzadigd vet. Suikers blijken namelijk slechter te zijn voor het hart dan verzadigde vetten.
De belangrijkste tip voor een gezond hart: eet zoveel mogelijk pure en onbewerkte voedingsmiddelen en vermijd geraffineerde suiker.
Waarom was vet altijd de boosdoener?
Waarom werd er dan al die jaren gezegd dat verzadigd vet de grootste boosdoener is als het om hart- en vaatziekten gaat? Mogelijk omdat veel verzadigd vet en toegevoegde suikers hand in hand gaan. De combinatie van beide komt in veel producten voor. En uit nieuw onderzoek blijkt nu dat niet die verzadigde vetten de kans op een verhoogd cholesterolgehalte (en dus hartziekten) verhogen maar juist de suiker.
Suiker als vervanger van vet
Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw was het advies om te minderen met verzadigd vet van kracht. Veel vette producten werden vervangen door producten met bewerkte koolhydraten zoals light producten. Dit heeft een negatief effect gehad: het goede cholesterolgehalte daalt hierdoor en het slechte cholesterolgehalte steeg juist.
Focus op gezonde voeding
Tijd voor verandering dus! Bij SanaSlank focussen we al vanaf dag 1 van het eiwitdieet op gezonde voeding. De nadruk ligt hierbij op een hoge inname van natuurlijke producten zoals verse groenten en fruit, magere zuivel, kleine hoeveelheden noten en zaden en caloriearme dranken. Om gezond op gewicht te blijven adviseren we om matig te zijn met het gebruik van koolhydraatrijke producten zoals brood en andere graanproducten, aardappelen, zilvervliesrijst en volkorenpasta. En producten zoals witbrood, witte pasta, snoep, koek, frisdrank, snacks en alcohol moet je bij voorkeur helemaal laten staan.
Wil je meer advies? Neem dan contact op met een SanaSlank dieetcoach bij jou in de buurt. Klik hier.
Bron: Nieuws voor dietisten