Een stevig ontbijt dat eiwitten en vet bevat, zorgt ervoor dat mensen met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel beter onder controle kunnen houden. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd is op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes.
Voor dit onderzoek werden 59 patiënten met diabetes type 2 in twee groepen verdeeld. De eerste groep at drie maanden lang elke ochtend een uitgebreid ontbijt dat ongeveer een derde van hun dagelijkse calorieën bevat.
De tweede groep at gedurende drie maanden elke ochtend een klein ontbijt, dit zorgde voor 12,5% van de dagelijkse calorie-inname. Het grote ontbijt van de eerste groep bevatte ook een grotere hoeveelheid eiwitten en vetten dan het kleine ontbijt van de tweede groep. Na drie maanden bleek bij de eerste groep, die elke ochtend een uitgebreid ontbijt nuttigde, de bloedsuiker en de bloeddruk flink gedaald te zijn. De daling van hun bloedsuiker was drie keer zo groot en de daling van hun bloeddruk zelfs vier keer zo groot als bij de patiënten uit de tweede groep die kleine ontbijtjes had gegeten.
Een derde hoefde na het onderzoek minder medicatie te gebruiken dan voorheen, terwijl 17% van de kleine ontbijtjes-groep juist meer medicatie nodig had. Bovendien hadden degenen die ’s ochtends meer aten gedurende de dag minder honger.
Eiwitten in het ontbijten onderdrukt mogelijk het hormoon ghreline dat voor een hongergevoel zorgt. Ook duurt het langer voordat eiwitten worden omgezet in glucose dan bij bijvoorbeeld koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Dit principe is ook precies wat we bij SanaSlank toepassen!