Edo Aarts, chirurg van Universiteit Nijmegen, deed onderzoek naar de resultaten van bariatrische chirurgie en keek niet alleen naar de resultaten na de operatie maar ook naar de gezondheidstoestand en situatie vooraf.
Aarts: ‘Momenteel zijn er 9.000 à 10.000 bariatrische operaties per jaar, maar door de toename van het aantal patiënten met morbide obesitas zal dat naar verwachting in de komende 5 jaar meer dan verdubbelen tot 22.000 tot 30.000 per jaar. Bariatrische chirurgie wordt ook steeds vaker ingezet bij een relatief klein overgewicht, bijvoorbeeld BMI vanaf 30, in combinatie met diabetes. Vergeleken met een BMI van boven de 40 gaat het dan om 8 keer zoveel patiënten. Ook de gemiddelde leeftijd van patiënten daalt. Nu is dat nog 42 à 43 jaar, maar elk jaar daalt de gemiddelde leeftijd met een half jaar. In Europa worden ook al kinderen van 12 of 13 jaar geopereerd. In Nederland nog niet en ik ben er ook niet direct een voorstander van. Het ligt ethisch best gevoelig. Zo’n operatie brengt risico’s met zich mee en is levensingrijpend, maar sociaal gezien kan ik me de voordelen wel voorstellen. Er zijn kinderen die jarenlang intern op bijvoorbeeld Heideheuvel verblijven en toch niet afvallen. Ze gaan dan met 160-180 kg hun puberteit in.’
Bron: Nieuws voor Diëtisten
Bariatrische chirurgie zijn ingrepen die worden gedaan wanneer iemand morbide obees is, een BMI boven de 40 waarbij direct een verhoogd risico bestaat op vroegtijdig overlijden. De maag kan worden verkleind of er wordt een omlegging aangelegd waardoor iemand minder voedsel tot zich kan nemen. Dit klinkt aantrekkelijk als je ernstig overgewicht hebt maar er kleven flink wat risico's aan en het is geen garantie voor levenslang slank. Daar moet je alsnog hard voor werken.
Voorkomen is dus altijd beter dan genezen! Ben jij te zwaar? Voorkom dan dat je gewicht steeds hoger wordt en grijp in! Een SanaSlank dieetcoach kan je hierbij helpen. Klik hier voor meer informatie.