Goed nieuws voor de fans van pittig eten! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een kleine portie Spaanse rode peper een gunstig effect heeft op het voorkomen van het jojo-effect. Daarnaast stimuleert het de vetverbranding tijdens het afslanken. Dit wordt veroorzaakt door de stof capsaicine.
Eten voor de wetenschap
Een aantal proefpersonen bracht voor het onderzoek viermaal 36 uur door in een zogeheten respiratiekamer, een volledig ingerichte ruimte waar diverse metingen in kunnen worden uitgevoerd. Zoals het monitoren van energiegebruik en vetverbranding. De proefpersonen kregen tijdens deze vier sessies te maken met verschillende eetpatronen: een normaal eetpatroon en een dieetpatroon met slechts driekwart van de normale energiewaarde. In beide situaties werd ook de toevoeging van ongeveer één gram rode peper (een halve theelepel) per maaltijd getest, gelijk aan ongeveer tweeëneenhalve milligram capsaïcine.
Extra zetje
Wat bleek nu? Het toevoegen van chilipeper aan het dieet zorgde ervoor dat het verschil in energiegebruik met een normaal eetpatroon (zonder rode peper) werd verkleind. Daardoor blijft tijdens het dieet het energiegebruik vrijwel op het oorspronkelijke niveau. Wanneer iemand weer terug zou gaan naar het normale eetpatroon wordt het jojo-effect dus afgeremd. Eveneens ging bij de proefpersonen de vetverbranding omhoog. Het toevoegen van één gram rode peper per maaltijd tijdens het dieet kan dus zelfs nog eens een extra zetje geven bij het afslanken.
Jojo-effect
Een groot deel van de afslankers kampt met het jojo-effect. Ze volgen een dieet, slanken goed af maar komen daarna weer net zoveel of zelfs meer kilo’s aan. Wat vaker spicy eten helpt dus om vertraging van de stofwisseling te voorkomen en stimuleert de afbraak van vetmassa. Wat ook goed helpt tegen het jojo-effect is het eiwitdieet van SanaSlank. Door de verlaging van de hoeveelheid koolhydraten verlies je vetmassa en de grote hoeveelheid eiwitten houden je lang verzadigd en beschermen je spieren.