Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het eten van rauwe groenten. Sommige mensen zijn overtuigd dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte, maar is dat wel waar?
Meer voedingsstoffen bij rauwe groenten
Het voornaamste argument waarom rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte, is dat er bij het koken veel voedingsstoffen verloren gaan. Dit is zeker waar! Het schijnt dat er bij het koken van je groenten zo’n 20 tot 50% van de voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast zijn er vitamines, zoals vitamine C, die niet tegen hitte kunnen en dus helemaal uit je groenten verdwijnen.
Gekookte groenten verteren makkelijker
Een groot voordeel van het koken van je groente is dat je lichaam het makkelijker kan verteren. Hierdoor krijg je minder snel een opgeblazen gevoel en voorkom je brandend maagzuur. Bovendien breek je bij het koken de celwandstructuur van je groenten open. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden door je lichaam.
Naast het simpele feit dat groenten zoals broccoli en bloemkool lekkerder smaken na het koken, worden ongewenste bacteriën ook gedood tijdens het kookproces.
Wissel rauwe en gekookte groenten af
De conclusie van het hele verhaal is eenvoudig: Wissel gekookte en rauwe groente met elkaar af. Door je groenten rauw te eten krijg je bepaalde voedingsstoffen binnen die je bij gekookte groenten niet zou krijgen. Maar andersom telt dat ook. Eet nooit zoveel rauwe groente dat je buikpijn krijgt of last van brandend maagzuur, dat is natuurlijk alleen maar vervelend. Probeer je rauwe groenten extra goed te kauwen. Dan kan je lichaam het eenvoudiger verteren en neemt het bovendien de voedingsstoffen beter op.