Het is mooi weer! Hoera!
Ga je barbecueën? Wees dan voorzichtig met de sausjes. Deze sausen bestaan voor 25-30% uit suiker. Per 100 ml ongeveer 7 suikerklontjes! Met een flinke eetlepel saus krijg je dus al 1,4 klontjes suiker binnen.
Foodwatch heeft 42 sausen onderzocht. De meeste suiker zit in de saus Smooth & Smokey Barbecue Sweet van Heinz: 12 suikerklontjes per 100 ml.
Na aanleiding van dit onderzoek komt nu ook Foodwatch met een aanbeveling om de hoeveelheid suiker in producten te verlagen. Het is tijd dat minister Edith Schippers ingrijpt vinden ze.
“De voedingsindustrie voegt vrijwel overal veel suiker aan toe, zoals sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren. Op die manier krijgen consumenten ongemerkt veel te veel suiker binnen”, zegt Van de Wouw, een van de onderzoekers. Deze verborgen suikers zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie.
De met de voedingsindustrie gemaakte afspraken over minder suiker, vet en zout in producten, gaan Foodwatch niet ver genoeg. “Sauzenfabrikanten hebben alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Maar het probleem zit in dit geval in het suikergehalte'”, aldus Van de Wouw.
Tip! Wil je graag een sausje bij je vlees tijdens het barbecueën? Maak dan eens deze heerlijke salsa, zonder toegevoegde suikers! Klik hier.
Of maak zelf knoflooksaus met behulp van magere kwark, een kleine hoeveelheid fritessaus light en verse tenen knoflook.
Bron: Nu.nl