Onderzoekers stellen vast dat Nederlandse kinderen van 2 en 5 jaar oud, die hun ontbijt af en toe overslaan, niet vaker te dik zijn dan hun leeftijdsgenootjes die wel dagelijks ontbijten. Uit eerdere studies kwam een relatie naar voren tussen niet ontbijten en een hogere BMI bij kinderen van 5 jaar en ouder. De 2874 kinderen, geboren tussen april 2006 en april 2007, die mee deden aan het onderzoek kwamen allemaal uit Drenthe.
Het onderzoek toonde aan dat op 2-jarige leeftijd 3% van de kinderen niet dagelijks ontbijt. Op 5-jarige leeftijd was dit 5,3%. Het aantal kinderen met overgewicht steeg van 8,3% onder de 2-jarigen naar 13,2% onder 5-jarigen. De percentages zijn gecorrigeerd voor geslacht, geboortegewicht, afkomst, opleidingsniveau van moeder, ouderlijk BMI en gezinssamenstelling. Na deze correctie vonden de onderzoekers geen verband tussen het ontbijt overslaan en overgewicht bij 2- en 5-jarigen afzonderlijk. Ook de 5-jarige kinderen die 3 jaar lang niet dagelijks ontbeten waren niet vaker te dik dan hun altijd ontbijtende leeftijdsgenootjes. Er werd niet gekeken naar andere eetgewoontes tijdens dit onderzoek. Het ontbijt werd vaker overgeslagen door kinderen uit gezinnen van niet-Nederlandse origine, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag opgeleide moeder.
Vanaf 5-jarige leeftijd heeft het niet ontbijten mogelijk pas invloed op de BMI van het kind. Het is daarom erg belangrijk om vanaf deze leeftijd elke ochtend te ontbijten. Uit andere onderzoeken is al vaker gebleken dat niet ontbijten kan zorgen voor overgewicht bij kinderen. Lees hier meer.
Of wel of niet ontbijten nu tot overgewicht leidt of niet bij jonge kinderen maakt eigenlijk niet zoveel uit. Gebleken is wel dat bij oudere kinderen en volwassen niet ontbijten een risico vormt voor het ontstaan van overgewicht. Alleen al om die reden is het goed om ontbijten al jong aan te leren. Op die manier voorkom je problemen in de toekomst!