Natrium, het hoofdbestanddeel van zout, is een mineraal
wat eigenlijk vooral als negatief en slecht voor de gezondheid wordt gezien. Teveel natrium kan namelijk de bloeddruk verhogen. Daarnaast is teveel natrium slecht voor de nieren en kan het botontkalking veroorzaken.
Maar natrium is ook ontzettend belangrijk voor het lichaam! Het is nodig voor een goede vochthuishouding. Daarnaast is natrium samen met kalium belangrijk voor het doorgeven van zenuwprikkels, het samentrekken van de spieren en voor het regelen van de bloeddruk.
Van natrium heeft een volwassen persoon maar weinig nodig, 2,4 gram per dag. In bijna alle voedingsmiddelen zit wel natrium of wordt het toegevoegd als smaakmaker. Tekort aan natrium komt daarom eigenlijk nooit voor. Het is eerder zaak om op te letten dat er niet teveel natrium binnenkomt, 2,4 gram is daarmee ook gelijk de bovengrens.
Natrium komt vooral voor in keukenzout om teveel te voorkomen mag iemand hier maximaal 6 gram per dag van nemen.
Bij natrium is de belangrijkste tip: wees matig met het gebruik van zout.