Meer fruit eten, en dan vooral blauwe bessen, druiven, appels en peren, verlaagd het risico op diabetes type 2. Dit schrijft het internationaal onderzoeksteam in het British Medical Journal. De Britse, Amerikaanse en Singaporese onderzoekers hebben de gegevens gebruikt van drie grote onderzoeken. In totaal hebben 187.382 deelnemers een vragenlijst ingevuld over hun eetgewoontes.
De deelnemers gaven elke 4 jaar aan hoe veel en hoe vaak ze gemiddeld bepaalde fruitsoorten aten. In de tijd dat het onderzoek liep kreeg 6,5%van de deelnemers last van diabetes type 2.
Uit analyse van de gegevens bleek dat als je drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven, rozijnen, appels of peren eet, je het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2verlaagd. Al het fruit dat werd gegeten hielp tegen het verlagen van diabetes type 2,maar de bovengenoemde fruitsoorten waren het meest effectief. Blauwe bessen verlaagden het risico op diabetestype 2 bijvoorbeeld met 26 procent, ander fruit verkleinde dit risico met 2 procent.
De verlaging van dit risico komt mogelijk door het hoge gehalte aan antocyanen en polyfenolen in blauwe bessen, druiven, appels en peren. Bij muizen is aangetoond dat antocyanen de opname van glucose in het lichaam verbetert. Dit draagt bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel. Vruchtensappen hebben dit positieve effect niet.Bij het persen gaan we veel gezonde stoffen verloren en de suikers in de sap doen de bloedsuikerspiegel dan juiststijgen.
Tijdens blok 1 en 2 van het eiwitdieet is fruit even niet toegestaan zodat de vetafbraak optimaal is. Maar fruit hoort wel bij een gezond eetpatroon dus vanaf blok 3 mag weer een lekker stukje fruit genomen worden. Door het kiezen van blauwe bessen, druiven, appels en peren blijf je niet alleen slank en gezond maar kun je ook diabetes weren!