Meelwormen blijken een zeer duurzame manier om aan dierlijke eiwitten te komen. Blijkt uit onderzoek. Veel duurzamer dan het houden van melk-, of vleeskoeien, kippen of varkens. Dennix Oonincx en Imke de Boer van de Universiteit Wageningen hebben deze berekeningen gemaakt.
Voor het kweken van meelwormen is veel minder landbouwgrond nodig dan voor het houden van koeien, varkens of kippen. Dit maakt het een duurzamer proces, tevens levert het telen van meelwormen minder broeikasgas op. Het produceren van meelwormen kost wel net zoveel energie als de melk- of vleesproductie.
Meelwormen als consumptie
Meelwormen zijn de larven van de meeltor. Ze zijn geschikt voor menselijke consumptie. Ze kunnen in hun geheel gebakken worden of verwerkt in snacks.
Er wordt al langer beweerd dat insecten een duurzamere bron van eiwit zijn dan vlees van koeien, kippen of varkens of melk. Dit is echter de eerste wetenschappelijke vergelijking tussen insecten en de genoemde conventionele bronnen van eiwit, zeggen de onderzoekers.
Vraag
Volgens de onderzoekers zal de vraag naar dierlijk voedsel tussen nu en 2050 met 70-80% stijgen. Deze stijging komt voor het grootste deel door een tekort aan vruchtbaar land. Op dit moment wordt 70 procent van de beschikbare landbouwgrond gebruikt voor veeteelt. De onderzoekers zien het kweken en eten van meelwormen als een bijdrage aan een duurzamere maatschappij.
Eiwitten van SanaSlank
Geen trek in meelwormen? Kies dan voor de producten van het SanaSlank eiwitdieet, deze zijn eveneens een grote bron van eiwitten en zijn bovendien heel erg lekker
Bron: PLOS One.