Uit veel verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd is er een verband te zien tussen het mediterrane dieet en leeftijd gerelateerde ziekten zoals dementie. Een overzichtsstudie toont nu inderdaad een positief effect op het denk- en leervermogen (cognitie).
Onderzoekers van de University of Exeter Medical School bestudeerde twaalf onderzoeken. Uit negen van de twaalf onderzoeken bleek dat het mediterrane dieet leidt tot beter cognitief functioneren, een minder cognitieve achteruitgang en een lager risico op de ziekte van Alzheimer.
Het mediterrane dieet bestaat over het algemeen uit veel olijfolie, groenten, fruit en vis. De mensen die mee deden met het onderzoek en zich trouw waren aan het dieet consumeerden dagelijks meer van deze producten en minder zuivel en vlees. Mediterraan eten is lekker en voedzaam. Deze studie laat zien dat het veroudering van de hersenen tegen gaat.
Alhoewel het verband tussen een mediterraan dieet, cognitie en dementie niet nieuw is, werd er nog niet eerder een analyse op al het bestaande bewijs uitgevoerd. De onderzoekster benadrukt ook dat verder onderzoek nodig is.