Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn vooral van belang als energiebron. Simpel gezegd bestaan er twee soorten: snelle koolhydraten (zoals in witbrood en geraffineerde producten, limonades, suiker, snoep, snacks) en trage koolhydraten (volkoren producten, zilvervliesrijst, peulvruchten).
Snelle koolhydraten zijn op drie manieren slecht voor de lijn:
In de eerste plaats zitten ze vaak in snoep en snacks die tevens veel vet bevatten.
In de tweede plaats veroorzaken ze enorme pieken in de suikerhuishouding. Het effect van een gevulde koek is enorm; het levert vrijwel meteen een energiepiek. Die is echter binnen 10 tot 15 minuten alweer uitgewerkt, waardoor het hongergevoel meteen weer terugkeert en de verleiding des te groter wordt er nog eentje te nemen.
In de derde plaats slaat het lichaam het overschot van een snelle koolhydratenbom onmiddellijk op als vet. En zo snel als die opslag gaat, zo langzaam gaat het afbreken van de vetvoorraad: trucje van moeder natuur om te kunnen overleven in barre tijden.