Koolhydraten, ontwen je deze door het SanaSlank dieet?
Veel mensen volgen een dieet waarin koolhydraten worden beperkt. Na afloop van een dergelijk dieet zijn veel mensen gevoelig voor koolhydraten. Ontwent het lichaam deze? Komt iemand inderdaad sneller aan als deze een tijdlang gelimiteerd worden? Of kan het lichaam hier ook weer langzaam aan wennen?
Niet bewezen
Het is niet wetenschappelijk aangetoond of bewezen dat iemand na het volgen van een koolhydraatarm dieet sneller aankomt als er weer eens koolhydraten worden gegeten. Het lichaam kan in principe nog net zo goed tegen koolhydraten en alle mechanismen werken nog net zo goed.
Verkeerde keuzes
De reden dat mensen aankomen van koolhydraten ligt niet zozeer bij koolhydraten op zich maar meer bij de keuzes die ze maken. Ze komen aan van bijvoorbeeld witte pasta, wit brood, koek, snoep en frisdrank. Dit is ook niet zo gek, deze producten zijn voor iedereen dikmakers omdat ze heel veel suiker bevatten en daarom ook veel calorieën. Daarnaast komt er bij deze producten veel meer insuline vrij wat er toe kan leiden dat er sneller en meer vet wordt opgeslagen.
Minder insuline
Door een koolhydraatarm dieet maakt het lichaam minder insuline aan. Als er ineens weer veel meer koolhydraten binnenkomen gaat het lichaam ineens als een gek meer insuline aanmaken. Teveel insuline zorgt er voor dat er in rap tempo veel koolhydraten worden opgeslagen, ook als vet. Daarnaast wordt door veel insuline ook meer vet opgeslagen. Hierdoor kan iemand aankomen.
Minder eetlust
Andere mogelijke reden ligt misschien bij de verandering van eetlust. Het verminderen van de hoeveelheid koolhydraten leidt er toe dat de eetlust vermindert. Dit is een soort natuurlijk overlevingsmechanisme van het lichaam. Als er weer koolhydraten worden gegeten krijgt iemand ineens weer erg veel trek waardoor de kans op aankomen aanwezig is.
Oplossing:
Om te voorkomen dat het gewicht stijgt door het eten van koolhydraten is het belangrijk om met zorg de soorten koolhydraten uit te kiezen. Sommige producten zorgen namelijk voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en daarmee voor een hogere afgifte van insuline. Andere producten laten de bloedsuikerspiegel langzamer stijgen waardoor de afgifte van insuline ook geleidelijker gaat.
Goede producten zijn:
Peulvruchten
Fruit zoals appel, sinaasappel, perzik
Zuivel zoals melk en yoghurt
Noten en zaden
Witte rijst
Volkoren pasta
Groenten zoals wortel, bladgroente, champignons, ui, tomaat, aubergine, courgette, paprika, broccoli, kool etc.
Chocolade
Gedroogde appel en pruimen
Wees voorzichtig met:
Wit brood
Witte pasta
Aardappelen
Gebak
Koek
Chips
Gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels en vijgen
Pas ook heel erg op met alcoholische drankjes. Hier zit ook heel veel suiker in en daardoor ook veel calorieën. Omdat het lichaam alcohol als een giftige stof ziet zal het deze drankjes altijd als eerste afbreken en opslaan. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op het gewicht maar kan er ook toe leiden dat andere belangrijke voedingsstoffen niet worden opgenomen.