De laatste tijd is sushi een enorme hype geworden. Moeilijk om daar aan mee te doen als je het SanaSlank eiwitdieet volgt… Maar wees niet getreurd! Wij hebben een heerlijk recept voor koolhydraatarme sushi met zalm en komkommer.
Benodigdheden:
– Halve bloemkool
– 2 eetlepels rijstwijnazijn
– Zalm (rauw of gerookt)
– Komkommer
– ½ tot 1 theelepel Johannesbroodpitmeel
– Max. 50 ml water
– 3 nori vellen
– Beetje wasabimayonaise (optioneel)
– Kokosolie (of ander geschikt bakvet)
Snijd de rauwe bloemkool in stukken en verwijder het blad. Maal 300 gram tot rijstkorrels met behulp van een keukenmachine (niet te fijn, het moet geen puree worden).
Doe wat water in een kom. Roer het johannesbroodpitmeel erdoor. Zoek naar de juiste dikte, het moet nog vloeibaar zijn zodat je het straks makkelijk door de bloemkool kan scheppen.
Wok ondertussen de rauwe bloemkoolrijst in wat bakvet zonder zout. Terwijl je de rijstwijnazijn toevoegt, blijf je de bloemkool omscheppen met een houten spatel. Bak de bloemkoolrijst gedurende 2-4 minuten gaar.
Meng het bindmiddel door de rijst, tot je merkt dat het wat gaat plakken. Blijf scheppen om de rijst te laten afkoelen en afdampen. Bewaar de afgekoelde rijst in een plastic zakje tot gebruik in de koelkast. Ongeveer 3 uur van te voren.
Snijd de komkommer in lange repen en de zalm zeer fijn.
Leg de nori vellen met de ruwe kant naar boven en vul het onderste deel met de rijst, zalm en komkommer.
Rol de vellen nu zo strak mogelijk op, en leg de sushi rollen nog een kwartier in de koelkast.
Nu kunnen de rollen in stukken worden gesneden en geserveerd worden met sojasaus en/of wasabi.
Variatietips
In plaats van zalm met komkommer kun je ook een van de volgende vullingen kiezen:
-Omelet met repen groente naar keuze (courgette, wortel)
-Garnalen of gerookte makreel, in plaats van zalm
-Tonijn, rauw of uit blik, in plaats van zalm
-Sushimi, in plaats van zalm