Groente uit pot of blik zou net zo gezond moeten zijn als vers. Maar helaas blijkt dat in 46% van de blikken en potten suiker is toegevoegd. Dit blijkt uit onderzoek van Foodwatch. Helemaal niet net zo gezond dus!
De grootste hoeveelheid suiker zit in rode kool, 10 gram suiker per 100 gram.
Volgens de producenten is dit belangrijk voor de smaakbalans. En, zegt een belangenbehartiger, geleidelijk gaat de voedingsindustrie de hoeveelheid suiker verlagen. Dit kan niet in een keer omdat de consument dan zelf suiker zou willen toevoegen omdat de smaak niet meer is zoals ze gewend zijn. Dus dit moet stap voor stap.
Volgens voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans fixeren we ons teveel op suiker. Je eet namelijk niet iedere dag rode kool met appel uit een potje. Als je eens begint met minder snoepen en minder frisdrank dan heb je meer effect dan wanneer je minder groenten uit blik gaat eten.
Daar zijn we het op zich mee eens maar wij vinden het wel schokkend dat in zoveel groenten in blik of pot suiker zit. Als consument verwacht je dat dit een gezonde keuze is, net zoals vers of diepvries, en dan verwacht je geen suiker. Natuurlijk is er meer winst te behalen als je minder gaat snoepen maar suiker door de groenten helpt niet mee om je doel te behalen.
Wil je het dus echt goed doen? Kies dan altijd voor vers of groenten uit de diepvries. Let wel altijd op het etiket zodat je zeker weet dat wat je koopt ook echt gezond is.
Bron: Voeding Nu