Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een nulmeting gemaakt van het suikergehalte in producten van diverse productcategorieën. Vanuit dit beginpunt wordt de komende jaren bijgehouden in hoeverre fabrikanten erin slagen om het gehalte aan toegevoegde suikers in hun producten te verlagen. Net zoals dit jaren geleden met zout en (verzadigd) vet ook gedaan is.
Uit de nulmeting bleek dat zuivelproducten, (fris)dranken en banket en zoetwaren het meeste bijdragen aan de hoeveelheid toegevoegde suikers die mensen dagelijks binnenkrijgen. Ook groente en fruit leveren een grote bijdrage net zoals melkproducten (inclusief sojaproducten als zuivelvervangers). Merendeels gaat het hierbij om van nature aanwezige suikers. een groot deel van de toegevoegde suikers (dus niet de van nature voorkomende suiker) komt binnen via melkproducten (10%), frisdranken, vruchtensappen en sportdrankjes (19%) en banket en zoetwaren (17,3%).
Wij juichen dit van harte toe. De laatste tijd komt steeds vaker naar voren dat suiker de grote veroorzaker van overgewicht en allerlei gezondheidsaandoeningen is. Het grootste deel van de suikers die wij binnenkrijgen zit verstopt in allerlei bewerkte voedingsmiddelen. Een verlaging hierin is daarom van groot belang voor onze gezondheid.
Bron: VoedingNu.nl