Uit een Zweedse studie blijkt dat een goed ontbijt zorgt voor een betere gezondheid. Wanneer mensen tijdens de kinderjaren al een slecht ontbijt namen bleken ze op volwassen leeftijd vaker te maken te krijgen met het metabool syndroom vergeleken met mensen die altijd al een goed ontbijt namen.
Tijdens de studie werden Zweedse jongeren 27 jaar lang gevolgd. Aan het einde van de periode werd gekeken naar de onderdelen van het metabool syndroom: overgewicht, een verhoogde bloeddruk, een slechte bloedsuikerstofwisseling en een slechte vetzuursamenstelling in het bloed (o.a. cholesterol).
Het aantal mensen met het metabool syndroom was bij een slecht ontbijt maar liefst 68% hoger! Met name vet in de buikzone en een te hoog bloedsuikergehalte werden geassocieerd met een slecht ontbijt.
Wat dan precies een slecht ontbijt is werd niet genoemd in de resultaten. Maar dat ontbijten goed en belangrijk is dat blijkt maar weer. Een gezond ontbijt bestaat onder andere uit een bron van vezels zoals volkorenbrood, volkoren knackebrod of granen zoals ongezoete muesli, brinta of havermout, een bron van eiwit in de vorm van mager hartig beleg en magere zuivel en iets te drinken zoals thee of koffie zonder suiker en melk. Optioneel kan er nog fruit aan worden toegevoegd. Door bij het ontbijt zuivel te nemen ben je langdurig verzadigd en de koolhydraten zorgen voor veel concentratie in de ochtend.