Wilskracht krijg je door gezond te eten. Veel psychologen geloven dat er trucs zijn om je smaak te veranderen en gezond te leren eten. Hierdoor ontwikkel je je eigen voedselvoorkeur. Wat zijn deze trucs en hoe werken ze?
Invloed voedselvoorkeuren
Heel veel van onze voedselvoorkeuren zijn evolutionair bepaald. Zo hebben we een aangeboren liefde voor zoet en een afkeer voor bitter. Wanneer we het over gezond voedsel hebben, kunnen we aannemen dat de meeste van onze voorkeuren we onszelf aanleren.
Het verlagen van smaakdrempels
We hebben allemaal verschillende drempels voor het voldane gevoel door smaken. Deze worden psychologisch aangestuurd. De overvloed en de functie van onze smaakpupillen verschillen, waardoor we meer of minder gevoelig van smaak zijn. Naar verloop van tijd wennen we aan een bepaald niveau van zoetheid of zout. Na je een hele maand te onthouden van toegevoegde suikers, zal je een appel lekkerder vinden dan een stukje taart met slagroom. Om permanente wijzigingen aan te brengen, zal je de toegevoegde suikers beetje bij beetje moeten minderen.
Een aantal voedingsbedrijven worden genoodzaakt om te minderen met zout, suiker of vet. Maar wat gebeurd er dan opeens? Mensen vinden deze producten niet lekker meer. De kunst is juist om steeds ietsje minder vette en zoete dingen te eten. Hierdoor raak je deze smaken langzaam ontwend.
De feel-good factor
Door Coca Cola te drinken geeft de glucose een positief signaal naar de hersenen, je kunt een soortgelijke kick krijgen door het eten van voedzaam voedsel. Het eitwitieet van SanaSlank heeft voedzame producten in het assortiment met minder koolhydraten die je door de grote hoeveelheid eiwitten een verzadigd gevoel geven.
Herhaling
Herhaalde blootstelling aan het eten van groenten brengt vertrouwen. Bij kinderen van 10 jaar duurde het slechts 9 a 10 pogingen voordat zij groenten als lekker ervaren.
Kennis is macht
De beste manier om eten lekker te vinden is enthousiast worden over gezond voedsel. Zet je neus op groen voedsel en zeg: laten we elke bittere groente proeven alsof we meedoen aan een wijn proeverij. Je zou kunnen merken dat spinazie minder bitter is en een zachter mondgevoel heeft.
Wanneer voedsel wordt gebruikt voor comfort, grijpen de meeste mensen naar iets zoets of zout, meestal hoog in energie. Groenten en fruit lijken niet te snijden – met de mogelijke uitzondering van een van de meest energierijke vruchten – de banaan. Mocht je toch naar junkfood grijpen, grijp dan naar een eiwitrijk product. Hierdoor krijg je een verzadigingsgevoel en heb je geen last van een rammelende maag.
Vind je groen voedsel écht niet lekker? Dan zal je er creatief mee om moeten gaan, alles wat je nodig hebt is het juiste recept waardoor je het wél lekker vindt.