Uit onderzoek aan de Universiteit van Oost Finland blijkt dat een gezond voedingspatroon het risico op een ernstige depressie aanzienlijk kan verkleinen. De wetenschappers vonden een verband tussen gewichtsverlies en een vermindering in de depressieve symptomen.
Het onderzoek bevestigt de hypothese dat een gezond voedingspatroon een depressie niet alleen kan afweren, maar ook kan voorkomen. Depressieve personen hebben vaak een slecht eetpatroon en krijgen niet alle nodige voedingsstoffen binnen. Tot nu toe was het onduidelijk of er ook een verband bestaat tussen het voedingspatroon en een depressie bij gezonde mensen. Voor dit onderzoek werden meer dan 2000 Finse mannen 13 tot 20 jaar gevolgd.
Een gezond voedingspatroon (fruit, groenten, volkoren granen, kip, vis en magere kaas) hing samen met een lager risico op een depressie en toonde minder depressieve symptomen tijdens het onderzoek. Mannen die meer foliumzuur binnen kregen hadden ook een kleinere kans op een depressie. Ook is er een verband gevonden tussen een toename in koffieconsumptie en een afname in depressierisico.
In een aparte studie diende 140 mannen en vrouwen als een controleprogramma. Dankzij een gezondere leefstijl verbeterde de depressiescores. Vooral bij een afname in lichaamsgewicht zagen de onderzoekers een daling in depressieve symptomen. Junkfood, suiker en verwerkt vlees verergerden juist de depressieve klachten.