Dikkedarmbacteriën produceren korteketenvetzuren, zoals propionzuur, die een rol kunnen spelen bij gewichtsbeheersing. Dit toonden Nederlandse onderzoekers van het Top Instituut Food and Nutrition (TIFN) aan.
De dikkedarmflora breekt onverteerbare voedingscomponenten af, waarbij de bacteriën korteketenvetzuren (azijnzuur, propionzuur en boterzuur) produceren. Het lichaam neemt deze vetzuren op en gebruikt ze als energiebron voor diverse organen.
Verzadiging
Uit het onderzoek blijkt dat met name propionzuur gezondheidbevorderende eigenschappen bezit. Onder invloed van propionzuur maakt het vetweefsel meer leptine aan, waardoor men zich meer en langer verzadigd voelt. Ook verlaagt het vetzuur de productie van resistine, waardoor insuline zijn werk beter kan doen. Deze twee effecten, minder eten en verbeterde insulinegevoeligheid, zouden een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van mensen met overgewicht.
TIFN onderzoekt nu of specifieke voeding of voedingcomponenten de propionzuurproductie kunnen verhogen. Bron: Voeding NU