Het klinkt een beetje gek, maar ruiken aan fruit zou er voor kunnen zorgen dat je het dikke stuk chocoladetaart laat staan en een gezonder toetje kiest. Dit blijkt uit onderzoek van psychologen aan de University of Bourgogne in Frankrijk.
Het onderzoek
Het onderzoek werd gedaan onder 115 mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar die verdeeld werden in twee groepen. Bij aanvang kregen de deelnemers te horen dat ze meededen aan een onderzoek dat zich richtte op hoe mensen communiceren tijdens het eten.
De ene helft werd in een wachtkamer met perengeur gezet en de andere helft in een geurloze wachtkamer. Na 15 minuten werd er aan beide groepen gevraagd om een keuze te maken uit toetjes van een lopend buffet.
Chocolade brownie
Van de groep uit de wachtkamer zonder specifieke geur ging 75 procent voor de chocolade brownie en uit de kamer met de perengeur ging minder dan de helft van de deelnemers voor diezelfde brownie. Het is voor de eerste keer dat onderzoek wetenschappelijk bewijst dat de geur van fruit onbewust de voedselkeuze beïnvloedt.
Bron: telegraaf