Snacken leidt tot leververvetting en de aanzet van meer buikvet, stellen Nederlandse onderzoekers in onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Hepatology.
Binnen het onderzoek kregen mannen bij elke maaltijd een suikerrijke/vetrijke drank te drinken.
Volgens het onderzoek draagt een hoogcalorisch eetpatroon met frequente maaltijden en aanvullende snacks bij aan een verhoogde BMI, verhoging van het vetgehalte in de lever en de hoeveelheid buikvet en een verminderde insulinegevoeligheid. Bij het consumeren van grotere maaltijden in plaats van frequentere maaltijden werd er geen effect op de hoeveelheid vet in de lever waargenomen.
Buikvetmassa en insulinegevoeligheid gemeten
36 magere mannen met een gemiddeld BMI van 22,5 hebben aan het zes weken durende onderzoek deelgenomen. Ze werden verdeeld over vijf verschillende groepen. De eerste twee groepen bestonden uit hoog vet/hoog suiker diëten waarbij drankjes die hieraan voldeden bij een maaltijd werden ingenomen (8 testpersonen) of 2 a 3 uur na de maaltijden werden ingenomen (8 testpersonen). Twee andere groepen bestonden uit hoog suiker diëten, waarbij ook weer twee maal acht testpersonen suikerrijke dranken aangeboden kregen tijdens de maaltijd of 2 a 3 uur na de maaltijd. Als laatste groep was er nog een controlegroep van vijf personen die zoveel mochten eten als gewenst. Alle maaltijden waren berekend op behoefte van de individuele proefpersoon, en de calorieën uit de drankjes kwamen hier bovenop. Vervolgens werd hun gewicht, buikvetmassa, rustmetabolisme, en insulinegevoeligheid gemeten.
Drie hoofdmaaltijden
Volgens dr. Mireille Serlie, hoofdonderzoeker, is het verstandig drie hoofdmaaltijden per dag te eten, en te minderen in de hoeveelheid snacks. Dit kan de kansen op niet-alcoholische leververvetting verkleinen.