Nederland staat bekend als kaasland. Jaarlijks wordt er ongeveer 17 kilo kaas per persoon gegeten. Kaas varieert van hele zachte jonge kaas tot oude brokkelkaas. Maar hoe zit dat eigenlijk? Is jonge kaas minder ver dan oude kaas? En is gesmolten kaas ongezonder? Lees hieronder de feiten en fabels over kaas.
Gesmolten kaas ongezonder dan een gewoon plakje kaas? FABEL
Dit wordt veel gedacht door de consument. Het ziet er inderdaad vetter uit, maar het is het niet. Als je kaas smelt, zie je dat het vet zich afscheidt. Daardoor lijkt het misschien vetter en ongezonder, maar dat is niet zo. Een tosti bevat dus ook niet meer calorieën dan een dubbele boterham met ham en kaas.
Toch kun je een tosti wel gemakkelijk minder calorierijk en gezonder maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld geen witte boterhammen te nemen, maar bruine. Neem geen 48+ kaas, maar 20+ of 30+ kaas en beleg met maximaal 1 plak. Beleg ook eens met plakjes tomaat of paprika. Wil je een sausje bij je tosti? Kies dan voor ketchup in plaats van mayonaise.
Kaas is altijd vegetarisch. FABEL
Dit is niet waar. Als vegetariër kies je al snel voor een plakje kaas op brood in plaats van vleeswaren. Maar kaas is niet altijd zo vegetarisch als gedacht wordt! Om kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Het stremmen van de melk gebeurt meestal met behulp van dierstremsel. Ook bestaat er microbieel stremsel dat gemaakt is door micro-organismen. Kaas die bereid is met microbieel stremsel is wel geschikt voor vegetariërs. Vegetarische kaas vind je onder andere in kaasspeciaalzaken en natuurvoedingswinkels. Daarnaast wordt kaas natuurlijk gemaakt van melk waardoor het voor veganisten ook niet geschikt is.
Geitenkaas is beter voor je cholesterol FABEL
Ook dit is niet waar. Zowel geitenkaas als kaas van koemelk bevat verzadigde vetten. Dit verhoogt de cholesterolgehalte. Ook van geitenkaas kan je daarom beter de magere varianten nemen.
Oude kaas is vetter dan jonge kaas FEIT
Dit is wel waar. Oude kaas bevat iets meer vet dan jonge kaas. Dit is toch wel zo een 10%. Hoe vet een kaas precies is, kun je zien aan de aanduidingen als 20+, 30+ en 48+. Deze getallen zeggen iets over het vet percentage van de zogenaamde droge stof in de kaas. Dit is dus een kaas waar al het vocht is uitgehaald. De vochtwaarde van kaas kan schommelen, omdat de kaas tijdens het bewaren vocht verliest. De droge stof blijft altijd constant.
Een kaas waar 30+ op staat, bestaat niet voor 30% uit vet. een klein rekensommetje als voorbeeld: stel dat een 30+ kaas voor 40% uit vocht bestaat en voor 60% uit droge stof. 100 gram kaas bevat dan 40 gram vocht en 60 gram droge stof. Er zit dan 30% vet in de droge stof, dus 30% van 60 gram = 18 gram vet per 100 gram kaas.
Tijdens het dieet van SanaSlank wordt 20+ kaas als beleg aangeraden, dit omdat hier het minste vet in zit. Toch blijkt dat mensen moeilijker afslanken wanneer ze veel kaas gebruiken. 20+ of 30+ kaas is alleen maar minder vet. Het levert nog steeds erg veel calorieën, zeker vergeleken met magere vleeswaren of magere smeerkazen.