Wanneer vrouwen een eiwitrijk ontbijt eten zorgt dit voor een betere insuline- en glucoseregulatie dan wanneer een ontbijt wordt gegeten dat weinig eiwitten bevat. Deze conclusie wordt getrokken naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Missouri- Colombia.
Eiwitrijke ontbijten hebben een positief effect op de bloedglucoseregulatie.
Eiwitrijke ontbijten leiden volgens het onderzoek tot verlaagde bloedglucose en insulinewaarden onder vrouwen. Bij de consumptie van 30 gram eiwit in het ontbijt werd onder de vrouwelijke testgroep een gemiddelde verlaging van 10 procent binnen de bloedwaarden waargenomen ten opzichte van eiwitarme ontbijten. De verlaging was nog sterker (14%) wanneer door de vrouwen een ontbijt met 39 gram eiwit werd gegeten. Ook bleek de piek in de insulineplasmawaarden bij de eiwitrijke ontbijten gemiddeld lager ( 45% bij 30 gram en 56% bij 39 gram) dan bij ontbijten die weinig eiwit bevatten.
Aan het onderzoek deden 34 vrouwen mee met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar en een gemiddelde BMI van 24,8. De vrouwen kregen allen een ontbijt bestaande uit ongeveer 290 kilocalorieën en kregen een variant die rijk aan eiwit was of een eiwitarm ontbijt met slechts 3 gram eiwit.
Volgens hoofdonderzoeker Heather Leidy kan gezond eten en het eten van producten die bijdragen aan de regulatie van bloedwaarden mogelijke bescherming bieden tegen de ontwikkeling van diabetes in de toekomst.