Een zelfstandig wonende 70 plusser eet tegenwoordig meer ongezonde verzadigde vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan is aanbevolen. Hierbij komt dat maar een kwart van deze ouderen het advies opvolgen om extra vitamine D te slikken. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM.
Ruim 700 ouderen uit 15 verschillende gemeenten, verdeeld over het land, zijn op twee dagen thuis geïnterviewd over hun voeding van de voorgaande dag. Bij dit interview werden alle details gevraagd over wat, waar en wanneer er werd gegeten.
Uit de interviews bleek verder dat veel ouderen thuis eten en drinken. In tegenstelling tot de vijftig- en zestigers eten ze opvallend minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten worden door de zeventigers daarentegen juist weer meer gegeten.
Weinig ouderen met functionele beperkingen deden mee aan dit onderzoek. Deze ouderen hebben een lagere inname van eiwitten, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. Hierdoor gelden de uitslagen van het onderzoek niet voor alle ouderen in Nederland.
De uitslagen van dit onderzoek zijn beschreven in het RIVM-rapport Diet of community-dwelling older adults.