Een economische crisis heeft invloed op de gezondheid en het voedingspatroon. Dit komt naar voren in een onderzoek van hoogleraar financiën Matthijs van Dijk van de Erasmus Universiteit.
Economische crisis heeft impact op de levensverwachting, gezondheid en het voedingspatroon.
Het blijkt dat in de eerste zes jaar na een economische crisis de levensverwachting met negen maanden afneemt en de voedingspatronen veranderen. Volgens Van Dijk neemt gedurende een crisis het aantal hartaanvallen toe, wat waarschijnlijk mede veroorzaakt wordt door stress die kan ontstaan door bijvoorbeeld geldgebrek of het verlies van een baan.
Ook blijken mensen in een crisis minder naar de dokter te gaan. Dit komt mede doordat de overheid snijdt in het gezondheidsbudget waardoor de financiële last bij de burger terecht komt. Afspraken met de dokter worden minder gemaakt of uitgesteld waardoor er meer aan gezondheid gerelateerde problemen kunnen ontstaan.
Fastfood
Ook vermeldt het onderzoek dat mensen tijdens economische crisissen meer fastfood eten. Van Dijk leest dit onder meer af uit de stijging van het aantal vacatures bij McDonalds en KFC in de afgelopen jaren, terwijl veel andere bedrijven juist moesten inkrimpen.
Bankcrisis
Voor het onderzoek zijn bankcrisissen in 126 landen onderzocht in de periode van 1970 tot 2009. Daarnaast is er informatie verzameld over onderwerpen als economie, financiën, gezondheid, onderwijs, armoede en geslachtsverschillen.