Fastfood speelt een grote rol in het steeds dikker worden van de wereldbevolking. Ketens zoals Mc Donald’s, Burger King en Wendy’s kom je op iedere straathoek tegen. Maar als je onderstaande vijf dingen leest over onze favoriete hamburger dan denk je wel iets langer na voor je deze caloriebom weer besteld.
1. Je hamburger zit vol ammonia
In de keuken gebruik je ammonia om hardnekkig vet te verwijderen. In de vleesindustrie wordt het gebruikt om bacteriën te doden.
2. Vleesproductie veroorzaakt waterverontreiniging
De verontreiniging van meren en rivieren in de VS wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de agrarische vleesindustrie. Voor 1 kilo vlees is 3700 liter water nodig.
3. Je hamburger komt niet van 1 koe
Maar van honderden of duizenden koeien uit alle windstreken. Het vlees wordt in een gigantische teil gemengd. Dat maakt het lastig om de oorsprong van bijvoorbeeld de e.Coli-bacterie op te sporen.
4. Je hamburger is een antibioticabom
Bij de vleesproductie wordt een overdosis antibiotica gebruikt om ziektekiemen te doden. De weiden waar de koeien op grazen raken er zelfs van doordrenkt. Als we teveel antibiotica binnen krijgen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. Ze worden resistent.
5. Je hamburger is bestraald
Om het gevaar dat aan antibiotica kleeft te vermijden bestralen de vleesproducenten nog eens het vlees om bacteriën te doden. Volgens de vleesproducenten is dit volkomen ongevaarlijk en gebeurt het al 40 jaar. De effecten op lange termijn zijn echter niet bekend.
Bron: The Global Post via Wel.nl