Dikke mensen kunnen beter etensgeuren onderscheiden dan slanke mensen. Dat concludeert onderzoeker Lorenzo Stafford van de Universiteit van Portsmouth.
Mensen met een hoog BMI blijken gevoeliger te zijn voor de geur van voeding dan mensen met een laag BMI. Dit terwijl mensen met een laag BMI juist andere geuren dan van voeding zoals o.a. parfum beter kunnen onderscheiden.
Voldaan
Een ander verrassend resultaat is dat mensen beter voedingsgeuren kunnen onderscheiden wanneer ze voldaan zijn. Dit kan te maken hebben met het mechanisme dat het opsporen en afwijzen van voedsel regelt wanneer je geen eten meer nodig hebt. Dit verschil werd echter alleen gevonden in de groep met een hoog BMI. Bij mensen met een laag BMI verschilt het reukvermogen voor etensgeuren niet voor of na de maaltijd.
Gewichtsproblemen
Stafford: ‘De resultaten suggereren dat de geur van voeding een actieve rol kan spelen bij de consumptie ervan. We weten al lang dat het deel van het brein dat geurinformatie verwerkt ook verbonden is met de delen die verantwoordelijk zijn voor de eetlust. Hopelijk kan dit onderzoek mensen met gewichtproblemen helpen.’
Geurtest
Voor dit onderzoek werden 64 mannen en vrouwen tussen de 18 en 49 jaar getest. Ze moesten eerst een geurtest afleggen om hun gevoeligheid voor geuren van non-food te testen. Vervolgens legden ze een test met geuren van kruiden af.
Bron: Voedingnu.nl