Veel producenten voegen suiker of zoetstoffen toe aan voedingsmiddelen om smaak, luchtigheid en houdbaarheid te verbeteren. Snelle suiker (zoals alle toegevoegde suikers en witte tafelsuiker) levert energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Te veel suiker eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. De meeste soorten koek, snoep en chocolade zitten vol met suikers, ook in producten waarvan je het niet meteen van verwacht. Denk aan vleeswaren, ketchup of sladressing. Vaak staat er dan geen suiker op het etiket, maar bijvoorbeeld fructose of glucose. Er zijn echt enorm veel verschillende namen voor suiker en andere zoetstoffen.
De verschillende benamingen voor suiker:
Glucose, Karamel, Basterdsuiker, Glucosestroop, Rietsuikerstroop, Melksuiker, Honing, Moutextract, Kaneelsuiker, Glucose en fructosestroop, Invertsuikerstroop, Appelsapconcentraat, Kandij, Melasse Rietsuiker, Suikerstroop, Gekarameliseerde suikerstroop, Vruchtensapconcentraat, Fructose, Kandijsuiker, Ruwe rietsuiker, Tarweglucosestroop, Appelstroop, Druivensapconcentraat, Saccharose, Gekarameliseerde suiker, Bruine kandijsuiker, Kandijstroop, Maïsstroop, Geconcentreerd vruchtensap, Siroop, Gebrande suiker, Bruine suiker, Karamelsuikerstroop, Lactose, Vruchtensap uit concentraat, Glucosesiroop, Invertsuiker, Bruine basterdsuiker, Fructose-invertsuikerstroop, Melkpoeder (bevat ongeveer 51 procent suiker) , Vruchtensap op basis van concentraten, Dextrose, Kristalsuiker, Bruine rietsuiker, Gebrande suikerstroop, Magere melkpoeder en Geconcentreerd perensap
Wil je minder suikers eten? Let dan goed op de etiketten en probeer zoveel mogelijk met verse ingrediënten te koken, zo weet je precies wat voor ingrediënten in je gerechten zitten.
Tip: De witte kom gerechten van José van Amstel-Reurekas!